In Grobbendonk start energiedistributiebedrijf Eandis een unieke praktijktest voor openbare ledverlichting. Langs een deel van de Herentalse steenweg worden 20 verschillende nieuwe ledarmaturen geplaatst. Die zal Eandis drie jaar lang opvolgen. Zo test het bedrijf de optimale frequentie voor onderhoud en vervanging van leds, die alsmaar vaker in het straatbeeld zullen opduiken.
Onderhoud van openbare ledverlichting
Bij openbare verlichting met 'klassieke' gasontladingslampen moet Eandis de lampen ge-regeld vervangen, uiteraard afhankelijk van de levensduur. Op dat moment wordt ook het volledige armatuur rond de lamp gereinigd.
Voor de nieuwe ledtechnologie gelden andere regels. Die lampen hoeven niet te worden vervangen. Op langere termijn gaat de lichtsterkte van de leds wel achteruit, waardoor het volledige armatuur moet worden vervangen. Onderzoek wees ook al uit dat de ledkleur een invloed heeft op de mate waarin het ledarmatuur sneller of minder snel vuil wordt.
Voor openbare ledverlichting zijn dus nieuwe regels nodig op het vlak van reiniging van de lampen en vervanging van de armaturen. Zo kan Eandis het ontwerp van nieuwe installa-ties correct inplannen. Om die regels op te stellen, voerde Eandis al heel wat verschillen-de onderzoeksprojecten verspreid over heel Vlaanderen.
Grobbendonk neemt de praktijkprimeur waar
Langs de Herentalse steenweg in Grobbendonk wordt binnenkort een belangrijke praktijk-test opgestart, op vraag van Synergrid (de beroepsfederatie van netbeheerders in België). Die locatie beantwoordt aan bijna alle parameters die deel uitmaken van het onderzoek (alle soorten verkeer, vegetatie ...).
Concreet plaatst Eandis binnenkort 20 nieuwe ledverlichtingstoestellen, elk met andere eigenschappen. Al die ledtoestellen worden minstens drie jaar lang opgevolgd. Op vastge-legde tijdstippen zullen ze tijdelijk worden verwijderd voor onderzoek in een labo. Op die momenten voorziet Eandis uiteraard wel verlichting met andere lampen.
Naast de onderzoeksprimeur haalt Grobbendonk ook een financieel-ecologisch extraatje binnen. De nieuwe armaturen verbruiken immers tot 40 percent minder energie. Boven-dien zorgt Eandis ervoor dat ze kunnen worden gedimd. Daarmee blijft de rijweg gelijkma-tig verlicht en kan er nog meer energie worden bespaard.
840 000 straatlampen
Openbare verlichting op gemeentewegen, en dus niet langs snel- of gewestwegen, is de verantwoordelijkheid van de steden en gemeenten. 234 steden en gemeenten in Vlaande-ren, goed voor 840 000 lampen, dragen die zorg over aan Eandis dat instaat voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de openbare verlichting.
Dankzij een efficiënt onderhoudsprogramma en een snelle opvolging bij defecten, baat Eandis een van de meest uitgebouwde en best onderhouden verlichtingsinfrastructuren in Europa uit. Alle bewoners dragen daar ook toe bij, door de melding van defecten op de website (www.eandis.be > Straatlampen) of via het telefoonnummer 0800 6 35 35 dat dag en nacht beschikbaar is. Foto : archief